Waardering uitspreken en specifiek maken creëert een grond van bevestiging en geeft handen en voeten aan de basiswaarden van ontwikkelingskundig handelen. Mensen die zich gewaardeerd voelen, floreren in hun werk en delen zelf ook waardering makkelijker. Werken vanuit de waardering is als een spier die je kunt trainen waarbij je versterkt wat er reeds aanwezig is.
Waarderen benaderen we vanuit 3 niveaus, te herkennen aan de verdiepingsvragen op de achterkant van de fotokaarten:
• Vraag 1: gericht op waardering voor de ander
• Vraag 2: gericht op waardering voor jezelf
• Vraag 3: gericht op waardering voor de inzet geleverd voor het team
Vervolgens maak je gebruik van de waarderingstrap. Zo wordt de waardering toegespitst en deelnemers gefaciliteerd in het uitspreken en toe-eigenen van de waardering.
“Leren Waarderen” legt een fundament voor:
• het specifiek maken van dat wat al goed en krachtig is. Dit maakt dat mensen zich gezien en gehoord voelen. Tovert een glimlach van plezier en soms van verlegenheid.
• de herhaling van dat wat prettig is. Als je weet wat gewaardeerd wordt, kun je dit ook uitbreiden of verder ontwikkelen.
• het reflectief kijken naar eigen handelen en eigen krachten te (h)erkennen.
• het ontwikkelen van vaardigheden in het stapsgewijs waarderen en is een prachtig tegengewicht voor als het eens minder gemakkelijk gaat.
• het bouwen aan een cultuur waar het uitspreken van waardering naar elkaar een gewoonte is. Dat draagt bij tot effectiever samenwerken op lange termijn.
“Leren Waarderen” wordt ingezet tijdens de samenwerking, als start voor een bijeenkomst met een groep, tijdens een teamsessie, Óf voor de waardering tijdens coaching, supervisie en intervisie.
Testimonials:
- Wat een leuke manier om aandacht te besteden aan de samenwerking. De ruimte werd gelijk lichter en vrolijker toen de deelnemers aan de slag gingen. De stappen van de verdieping hielpen om het heel specifiek op de persoon aan te laten sluiten. Dan merk je pas hoe rakend waardering kan werken. Maar ook het ontvangen van waardering is heel belangrijk om er aandacht aan te besteden.
- Erg leuk om te doen als afsluiting van de supervisie. Vooral de vraag wat de specifieke bijdrage van de ander voor het team was, vond ik heel fijn. Daarmee hecht je de samenwerking op een goede manier af.
- Ik vind dat “positieve psychologiegedoe” vaak maar een beetje over de top. Dus toen we ook nog eens aan de slag gingen met de waardering voor jezelf dacht ik echt: “dit gaat niets worden”. Ik was dus best sceptisch. Totdat ik aan de slag ging. Eigenlijk vond ik het wel hele goede vragen achterop de kaart. Daardoor kwam ik tot een hele goede ontdekking. Het raakte zelfs zo dat ik naar de zakdoeken moest grijpen… Het komt echt binnen! Daarom heb ik ook maar gelijk een set gekocht voor de meetings die ik begeleid. Het werkt als een trein.
Deze kaartset kan je aanschaffen aan €32,50 per set (incl. BTW en verzendkosten). Daarvoor ontvang je …
de 50-delige kaartset met een diversiteit van 150 vragen, in combinatie met de “waarderingstrap“, om te zorgen dat waardering stapsgewijs specifieker wordt. De vragen zijn gericht op waardering van de ander, de zelfwaardering én gaan over de toegevoegde waarde voor het team.
Je kan deze set bestellen door:
- je bestelling te plaatsen via het contactformulier. Vermeld dan je bestelling (wat en aantal), naam bedrijf of organisatie, eventueel BTW-nummer, volledig postadres en je verdere contactgegevens zijn essentieel om je snel te kunnen contacteren.
- je kan ook op de afbeelding klikken om het contactformulier meteen te bereiken.
- bestellen kan verder ook via bol.com of de reguliere boekhandel.
EAN: 8785297582805